SHANE FENTON & THE FENTONES – MOODY GUYS…

Het is verrijkend om te zien hoe ik als muziekrecensent sinds bijna 15 jaar toch nog altijd nieuwe ongekende informatie weet te verwerven door het voorbereidend werk bij het schrijven van een interessant verhaal over één of ander album dat onze redactie heeft weten te bereiken. Als muziekliefhebber van kindsbeen af heb ik van heel dichtbij de ontwikkelingen in de wereld van de muziek kunnen volgen in de jaren ’60 en ’70. Eén van mijn idolen als puberende tiener was de zeer mysterieus ogende en geheel in zwart lederen pak geklede glamrocker Alvin Stardust die toen in de ‘early & mid seventies’ hits wist te scoren met singles als “My Coo Ca Choo”, “Jealous Mind”, “Red Dress” en “Pretend”, 45-toerenplaatjes die nog steeds deel uitmaken van mijn platencollectie.

Het Britse retrolabel ‘Jasmine Records’ stuurde ons nu een verzamelalbum getiteld “Moody Guys…” van de op het eerste zicht voor mij totaal onbekende rockzanger ‘Shane Fenton & The Fentones’ met daarop 35 liedjes van die artiest uit de jaren 1961 en 1962, net voordat de Liverpoolse formatie ‘The Beatles’ de wereld veroverde. Groot was mijn verbazing om te vernemen dat deze Shane Fenton niemand minder was dan de door mij als teenager bejubelde Alvin Stardust.

Zelfs ‘Shane Fenton’ was niet zijn echte naam want hij werd in september 1942 in Middlesex ten noorden van Londen geboren als Bernard William Jewry. Naast rockzanger was hij ook actief als podiumacteur, iets wat hem tijdens zijn muzikale loopbaan altijd zeer goed is uitgekomen door het demonstratief en mysterieus bespelen van de camera’s bij zijn televisieoptredens.

Met ‘Shane Fenton & The Fentones’ scoorde hij een viertal kleine hits in Engeland met de nummers “I’m A Moody Guy” (zie 1e video), “Walk Away”, “It’s All Over Now” en hun bekendste song “Cindy’s Birthday”. Het overgrote deel van de songs op deze verzamelplaat zijn coverversies van heel bekende Amerikaanse hits zoals o.a. “Johnny B. Goode” van Chuck Berry, “Great Balls Of Fire” van Jerry Lee Lewis, “I’m Walking” van Fats Domino en “Long Tall Sally” van Little Richard.

Zijn nieuwe artiestennaam Alvin Stardust was overduidelijk gebaseerd op ‘Ziggy Stardust’, het alter-ego dat David Bowie in de beginjaren ’70 gebruikte en dat gebaseerd was op rocklegende Vince Taylor die ook altijd in een zwartlederen kostuum optrad. Alvin Stardust aka Shane Fenton aka Bernard Jewry was in zijn leven drie keer getrouwd en had in totaal vier kinderen, twee zonen en twee dochters. Hij heeft na zijn grote successen nog een heel tijdje meegedraaid in het ‘golden oldies’-circuit tot hij in 2014 ernstig ziek werd met prostaatkanker en nog vrij onverwacht overleed op 72-jarige leeftijd op 23 oktober 2014, amper enkele weken vooraleer zijn eerste nieuwe album sinds 30 jaar op de platenmarkt zou verschijnen.

(valsam)

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video